lunes, 19 de julio de 2010

Gegants i capgrossos a Calella

La tradició gegantera a Catalunya es remonta al segle XIV. De l'any 1391, concretament, són els primers documents escrits els quals mencionen aquesta centenaria tradició. Aquests documents fan referència a la processó de Corpus de Barcelona, a on els gegants de la època eren figures bíbliques tals com David, Goliat i Sant Cristòfol. Mica en mica, la tradició es fou estenent per a tots els Països Catalans (València i Mallorca) i aparegueren els capgrossos i els gegants femenins i, ja cap al segle XIX, la tradició trascendí de la festa del Corpus a les festes majors i carnavals, i els gegants passaren de ser figures bíbliques a ser reis, reines i nobles.

Després d'una llarga crisi durant la segona etapa del franquisme, la tradició es recuperà amb força a partir de la dècada de 1980. Es restauraren i reproduïren els vells gegants, se'n construïren de nous, es crearen colles i associacions i se celebraren trobades de gegants, que portaren les figures i els geganters més enllà de l'àmbit local. Aquests gegants contemporanis són fabricats de fibra de vidre i altres materials més lleugers que els tradicionals. El 1984 es creà l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, que des de l'any següent designa anualment una Ciutat Gegantera de Catalunya i des de l'any 2000 organitza la Trobada Nacional de Capgrossos de Catalunya.

Doncs bé, aquest any la Fira del Món Geganter se celebrarà a Calella el 25 i 26 de setembre, en motiu del 75è aniversari de la Colla de Geganters i Grallers de Calella. A més a més, la fira coincidirà amb la 30a Fira de Calella i l'Alt Maresme, celebrada anualment durant aquestes dates, i que rep cada any més de 60.000 visitants.

Més informació a:

No hay comentarios:

Publicar un comentario