lunes, 18 de abril de 2011

La llegenda de Sant Jordi

El proper dissabte 23 d'abril (enguany en plena Setmana Santa) és la diada de Sant Jordi, i avui us explicarem els orígens d'aquest magnífic dia, que no només és celebrat als Països Catalans, sinó arreu del món, a cada lloc amb els seus matisos i costums.

Els països que celebren el Dia de Sant Jordi són Anglaterra, Portugal, Xipre, Grècia, Geòrgia, Sèrbia, Bulgària, Romania, Bòsnia i Herzegovina, la República de Macedònia i Palestina. Les ciutats són Moscú, Gènova, Ljubljana, Beirut, Qormi i Victòria (Malta) i molts altres. També se celebra en els antics regnes i comtats de la Corona d'Aragó, a Espanya - Aragó, Catalunya, València i Illes Balears.

La festa de Sant Jordi és de les més importants a Anglaterra, així com a altres regions. A Catalunya, és la segona festa Nacional i és tradició regalar un llibre o una rosa als éssers estimats.

Però, d'on prové la llegenda?

Explica la llegenda escrita, que en terres de Capadòcia, encara que popularment cada regió s'adapta a la llegenda per ubicar-la a la seva població, hi havia un drac que atacava a tort i a dret al regne. El poble va decidir que, per evitar els atacs, lliurarien dos anyells cada dia per a ser devorats pel drac i, així, evitar que aquest ataqués la vila per a satisfer la seva gana.


Un dia, però, els bens començaven a escassejar i es va acordar que enviarien una persona i un xai, amb la qual cosa cada dia es feia un sorteig i s'enviava a aquesta persona a la cova del drac. Un dia, en el sorteig, va sortir el nom de la princesa. En aquest moment, el rei va oferir riqueses a la família d'aquell que ocupés el seu lloc, però el poble es va negar i li va retreure que ja molts havien quedat sense familiars i que el rei no tenia per què ser l'excepció. Així, sense cap alternativa, la princesa va anar caminant fins al cau del drac quan a mig camí es va trobar amb Sant Jordi que, en escoltar la seva situació, es va oferir a rescatar-la i va matar el Drac clavant-li l'espasa al cor. De la sang que va fluir va néixer un rosal.

A Sant Jordi, el rei li va oferir riqueses, però ell les va rebutjar i va demanar que se les repartís el poble. També va construir una església en nom seu, de la qual brollava aigua miraculosa que curava als malalts.”

Als Països Catalans, la Diadad de Sant Jordi és una de les festes més importants de l'any, i també de les més antigues. A Catalunya, es va proposar convertir aquesta data en festa de precepte per primer cop el 1436, quan es va formular la proposta a les corts de la Generalitat de Catalunya. La proposta es faria efectiva el 1456. Tradicionalment i des del segle XV, a Catalunya la Diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa vermella "com la sang".

En els temps moderns, l'intercanvi de llibres és també habitual. Les roses s'han associat amb el dia d'avui des de l'època medieval, però el lliurament de llibres és una tradició més recent, originaria del 1923, quan un llibreter barceloní va començar a promoure la festa com una manera de commemorar la mort gairebé simultània de Miguel de Cervantes i William Shakespeare, el 23 d'abril de 1616. Una curiositat és que, realment, no varen morir el mateix dia, ja que a Anglaterra encara es feia servir el calendari Julià i el Regne d'Espanya ja havia adoptat l'actual calendari Gregorià. Tot i això, el 1995, la UNESCO va declarar aquest dia com a Dia Internacional del Llibre.


 La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera. A tot Barcelona, així com a tots els pobles i ciutats de Catalunya, es venen llibres i roses, però és a La Rambla, així com a totes els cascs històrics de ciutats i pobles, on l'esdeveniment arriba a la seva màxima expressió. A les parades habituals de La Rambla se n'afegeixen de temporals. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries properes a Plaça Catalunya estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si es diumenge. També hi ha lectures de poemes o de fragments de llibres i els teatres i sales d'espectacles fan promocions especials. El 2010 s'estima que es van vendre sis milions de roses a Catalunya, el 40% de les venudes tot l'any. Hi ha parades amb reivindicacions polítiques, per ajudar a organitzacions humanitàries, per recaptar fons per escoles o simplement per a aconseguir alguns diners extra. Els mitjans de comunicació fan retransmissions en directe des dels punts més emblemàtics. Però sobre tot cal destacar l'ambient festiu que genera la diada. Es realitzen Jocs Florals a les escoles, activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s'afegeixen a l'atrafegada agenda cultural de la ciutat comtal. 

martes, 12 de abril de 2011

Gran Premi de Catalunya de Moto GP 2011

Del 3 al 5 de juny se celebra, com cada any des del 1995, el Gran Premi de Catalunya de Moto GP al Circuit de Catalunya, a Montmeló.

Si estàs interessat en assistir i encara no tens hotel, què millor que aprofitar les nostres ofertes, amb fins un 10% de descompte si reserves abans del 30 d'abril! Els nostres hotels a Calella, a 50 Km del Circuit (30 min) i els de Lloret de Mar, a 70 Km (45 min) són una opció de qualitat i a un preu immillorable.

A més a més, podeu aprofitar per a fer algunes compres a l'Outlet de la Roca Village, molt a prop de de Montmeló, i amb una selecció de les millors marques a uns grans preus.

Més informació aquí.




lunes, 4 de abril de 2011

Internet inhalàmbric, ara també a les habitacions!

A GHT Hotels ens agrada donar el millor servei als nostres clients, així com totes les comoditats possibles. Per aquest motiu i perquè creiem que la connexió a Internet d'alta velocitat hauria de ser un bé global accessible per a tothom, aquesta temporada 2011 hem cobert de connexió inhalàmbrica a Internet d'alta velocitat a TOTS els hotels*, de forma gratuïta i sense cap limitació.

Ara ja podran consultar el correu des de la terrassa de la seva habitació amb vistes a les magnífiques platges de la Costa Brava o pujar les fotografies de les seves vacances al Facebook des de la piscina de l'hotel. Ah! I no s'oblidin de puntuar i comentar els nostres hotels, ara ja no cal que s'esperin a arribar a casa!

Esperem que ho disfrutin!


*Excepte a l'hotel Balmes, que només en té a les zones comunes i als apartaments i el Xaloc, amb només a les zones comunes.